
Polifloralı Bal Nedir?
Polifloralı bal, arıların farklı çiçeklerden topladıkları nektarlar ile yaptıkları bir çiçek balı türüdür. Türkiye?nin ballı bitki örtüsü zenginliği polifloralı balların kavanozlanabilmesi için elverişlidir.
Polifloralı bal, arıların farklı çiçeklerden topladıkları nektarlar ile yaptıkları bir çiçek balı türüdür. Türkiye’nin ballı bitki örtüsü zenginliği polifloralı balların kavanozlanabilmesi için elverişlidir. Türkiye’nin bölgeleri arasındaki iklim farklılıkları farklı birçok ballı bitkinin doğal ortamında yetişebilmesine imkân tanır. Bu sayede birçok farklı ilden/bölgeden toplanan balların bir araya getirilmesi ile daha zengin lezzete sahip çiçek balları kavanozlamak mümkündür. Bir balın içerisindeki polen zenginliği ne kadar fazlaysa baldaki lezzeti de o kadar fazla olabilmektedir. Biz Anavarza Bal olarak her yıl Türkiye’nin polen haritasını oluşturuyor ve ballı bitkilerin bölgeler arasındaki değişimini izliyoruz ve farklı bölgelerdeki arıcılarımızdan farklı çiçek türü zenginliğine göre balları toplayabiliyoruz. Böylelikle çiçek türü bakımından zengin balları kavanozlamamız mümkün oluyor.
Polifloralı kelimesi, “çok bitkili” anlamında kullanılmaktadır. “Poli” kelimesi Latince “çok” anlamındadır, “flora” kelimesi ise yine Latince bitki anlamında kullanılmaktadır. Farklı çiçek çeşitlerinin nektarlarından elde edilen ballara polifloralı bal denilmektedir. Monofloral bal çeşitleri, tek bir tür çiçek ya da bitkiden elde edilirken polifloralı bal, çeşitli çiçeklerden arılar tarafından toplanan nektarlardan elde edilmektedir. Monofloralı ballara örnek vermek gerekirse; kestane balı, meşe balı, lavanta balı, maydanoz balı… gibi tek bir tür çiçekten elde edilen ballarıdır.
Polifloralı Bal Nasıl Elde Edilir?
Polifloralı bal farklı çiçek türlerinden toplanan çiçek balı, ülkemizin farklı bölgelerinde, doğal kır çiçeklerinin nektarlarından elde edilen bir bal türüdür. Birden fazla çiçekten toplanan nektarlar, bu balın tadının farklı olmasını sağlayan unsurlardan biridir. Türkiye’nin farklı çoğraflarındaki bitki zenginliğinden kaynaklı olarak polifloralı bal, bir tek bölgenin bitki zenginliği kaynaklı da olabilir bir çok bölgenin çok daha fazla türdeki bitkisi kaynaklı da olabilir. Örneğin: Harnup çiçeği: Adana, Mersin, Antalya bölgesinde yaygınken; Tütsü çiçeği: Van, Hakkari, Muş Bölgesinde daha yaygındır. Püren çiçeği, Antalya bölgesinde yaygınken Karaçalı çiçeği Marmara Bölgesinde yaygındır. Görüleceği üzere her farklı bölgenin farklı kendine özgü çiçek zenginliği bulunmaktadır. Bu farklı çiçek türlerinin bir araya getirilmesi ile ancak çok daha lezzetli ballar kavanozlanabilmektedir.
Polifloralı Bal İçin Bitki Örtüsü Nasıl Olmalıdır?
Bitki örtüsü, arıcılıkta en önemli etkenlerden biridir. Çok çeşitli çiçek içeriğine sahip olan polifloralı bal, farklı bölgelerde yetişen çeşitli bitkilerden elde edilir. Bu bitkilerin yetiştiği iklim, balın lezzeti açısından da önemlidir. Poliflora balı için nektar toplanan çiçekler, bol güneşe ihtiyaç duyar. Bunun dışında az yağış alan bölgelerde yetişen bitkiler, topraktaki mineralleri de alır. Topraktaki su miktarı, bitkilerin beslenmesi için önemlidir. Az suyun olduğu topraklardan beslenmeye çalışan bitkiler, mevcut suyun dışındaki mineralleri de çekerler. Bu da çiçeğin yapısını etkilemektedir. Mineral açısından zengin içeriğe sahip olan çiçeklerin nektarları arılar tarafından toplanır. Ülkemizde, farklı iklimlerin yaşandığı bölgelerden toplanan nektarlar, çiçek balının lezzetinin kaynağıdır.
Polifloralı Bal ve Monofloral Bal Arasında Fark Var Mı?
Bal çeşitleri, arıların yaptığı balın içeriğine göre farklılık göstermektedir. Monofloral bal, tek bir bitki ya da çiçek türünden elde edilen nektarlar ile arıların yaptığı bal çeşitlerini ifade etmektedir. Monofloral bal çeşitleri; lavanta balı, ıhlamur balı, keven kekik balı, kestane balı gibi çeşitlerdir. Bu ballar, tek bir tür bitkiden elde edilmektedir. Polifloralı bal ise, birçok çiçeğin nektarlarından elde edilen bal türüdür. Bu bal; Akasya, anason, ayçiçeği, diken, geven, harnup, hayıt, ıhlamur, kanola, karaçalı korunga, körigen, mezla, okaliptüs gibi 600’e yakın çiçek türünden oluşabilmektedir. Görüleceği üzere Türkiye’nin ballı bitki konusundaki zenginliği, bir araya getirilince eşsiz lezzete sahip ballar kavanozlamak mümkün olmaktadır.
Bal yapımında arıların nektar topladığı çiçek ya da bitkinin özellikleri önemlidir. Polifloralı bal ve monoflora balı; her iki bal türü de günlük tüketimde tercih edilen bal çeşitleri arasında yer almaktadır. Damak tadının beğenisine göre; yoğun bir lezzet arayanlar; ıhlamur, kestane, meşe gibi balları tercih edebilirken, daha hafif bir lezzet arayanlar; lavanta, narenciye gibi balları tercih edebilir. Zengin bir lezzet arayanların tercihi ise çiçek balı olabilmektedir.