350 TL ve ÜZERİ TÜM ALIŞVERİŞLERDE KARGO ÜCRETSİZ

Makaleler » Blog » Keven Kekik Balı Nedir?

Keven Kekik Balı Nedir?

Keven kekik balı, arıların keven ve kekik bitkilerin topladığı nektarlardan elde ettikleri monofloral bal türlerine yakın bir bal türüdür. Keven ve kekik bitkilerinin yetiştiği bölgelerde arıların topladığı keven kekik balı, kendine özgü ferah bir kokuya


Keven kekik balı, arıların keven ve kekik bitkilerin topladığı nektarlardan elde ettikleri monofloral bal türlerine yakın bir bal türüdür. Keven ve kekik bitkilerinin yetiştiği bölgelerde arıların topladığı keven kekik balı, kendine özgü ferah bir kokuya ve keskin bir tada sahiptir.

Keven kekik balı kendine has ferah kokusuyla diğer ballardan ayrılan bir yapıya sahiptir. Ülkemizde keven bitkisinin yaklaşık 200 ayrı türü bulunmaktadır. Sarı keven, kara keven, kar keveni gibi farklı isimlere sahiptir. Keven bitkisi, kümelerden oluşan ve kış mevsiminde yaprak dökmeyen bir bitki türüdür. Yaprak kısımları tüylü ve dikenli bir yapıdadır. Yaprakçık bölümleri ise sivri ve oval olarak görülmektedir. Keven bitkisinin çiçek kısımları mor, beyaz, pembe gibi tonlarda açmaktadır. Toprak olarak taşlık bölgeleri seven keven bitkisi, kayalık bölgelerde de rahatça yetişebilmektedir. Türkiye’de; Elazığ, Muş, Sivas, Van, Hakkari gibi bölgelerde keven bitkisi çokça bulunmaktadır. Kekik bitkisi ise eşsiz bitki örtüsüne sahip olan ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilmektedir. Ağırlıklı olarak Kastamonu, Çankırı, Ankara, Trabzon, Bolu bölgelerinde kekik yetiştiriciliği yapılmaktadır.

 

Keven kekik balı, arıların keven bitkisinin eşsiz aroması ve kekik bitkisinin ferahlatıcı etkisinin birleşiminden elde ettikleri bir bal türüdür. Bu iki bitkinin nektarlarının birleşiminden oluşan keven kekik balı, özgün bir yapıya sahiptir. Keven bitkisinin türüne göre lezzetinde değişiklik olabilmektedir.

 

Kekik Bitkisi Nedir?

Kekik bitkisi, ballıbabagiller familyasına ait olan çok yıllık bir bitki türüdür. Boyu yaklaşık 15-40 cm arasında değişen kekik bitkisi, güneşli alanlarda ve çorak topraklarda rahatça yetişebilmektedir. Saçak şekline sahip kökleri olan kekik bitkisinin alt kısmı odunsu bir yapıya sahiptir. Çiçek bölümleri geriye doğru ve çan şeklinde konumlanmaktadır. Nektarlı yapısı olan kekik, içerisinde timol yağı bulundurur. İçerdiği bu timol yağı kekiğe tadını ve kokusunu vermektedir. Bunun dışında karvakrol, linalol ve simol maddeleri de doğal olarak bulunmaktadır. Türkiye’nin kırsal ve yüksek rakımlı bölgelerinde kolayca yetişmektedir.

Kekik bitkisi, Türkiye’de ilkbahar mevsiminde çiçeklenmeye başlamaktadır. Mayıs ve ağustos ayları boyunca çiçeklenme süreci devam etmektedir. Kekik bitkisinin hasat zamanı ise çoğunlukla haziran ayında başlamaktadır ancak bölgenin iklim koşullarına göre hasat zamanında değişiklikler görülebilmektedir. Arılar ise bu bitkinin çiçeklenme zamanının başlamasıyla kekik nektarlarını toplarlar.

 

Kekik Bitkisi Hangi İklimi Sever?

Kekik bitkisi, ormanlık bölgelerde, çorak alanlarda, çayırlarda ve yol kenarlarında sıkça görülen bir bitki türüdür. Soğuk iklimlere dayanıklı olan bu bitki, dünyada da Rusya, Fas, İsviçre, Polonya gibi ülkelerde de yetişebilmektedir. En sevdiği iklim ise Akdeniz iklimidir. Bol güneş alan bölgeler, orta derece kuraklığa sahip olan yerler ve yaz mevsiminin güneşli geçtiği koşulları bulunan yerler, kekik bitkisinin sevdiği iklim koşullarıdır. Ilıman geçen kış mevsimlerini seven kekik bitkisi, ilkbahar mevsiminin ortalama sıcaklığının 20-30° olduğu bölgelerde daha verimli olmaktadır.

 

Kekik bitkisi, toprak sıcaklığı 18° ve üzeri olan yerlerde hasat sonrası tekrar büyümeye devam etmektedir. Ph oranı 5-8 olan topraklar, kekik bitkisi için verimlidir. 7 ph değeri olan topraklardaki verim, en iyi verim olarak bilinmektedir. Kekik bitkisi için toprağın drenajı da oldukça önemlidir.

 

Keven Bitkisi Nedir?

Keven bitkisi, anavatanı Çin olan bir bitki türüdür. Geven, ak geven, ketre, çekme gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Bileşim olarak; gliserizin, şeker, protein, flavanoidler, asparagin gibi içeriklere sahiptir. Baklagiller familyasına ait olan çok yıllık  ve dikenli bir bitki türüdür. Bilinen yaklaşık 2000 farklı türü bulunmaktadır. Keven bitkisinin yaprakları, dal üzerinde eliptik olarak konumlanmıştır. Farklı renklerde açan çiçeklere sahiptir. Bu çiçekler; beyaz, sarı, pembe, mavi tonlarında görülebilmektedir.

Dikenli bir bitki olan keven bitkisinin boyu, türünün özelliğine göre 5-100 cm arası değişmektedir. İki çelenkli bitkiler kategorisinde yer alır. Çok sıcak ve çok sıcak bölgelerde rahatlıkla yetişebilmektedir. Bilimsel ismi Astragalus olan keven bitkisi türleri, Türkiye’de ve dünyada sıkça görülmektedir.

 

Keven Bitkisi Hangi İklimi Sever?

Keven bitkisi Türkiye’de İç Anadolu, Doğu Anadolu, Ege gibi bölgelerde sıkça yetişmektedir. 1300-2300 metre rakıma sahip olan bölgeler, keven bitkisi için ideal yükseklikte alanlardır. Dağlık bölgelerde de yetişebilen keven bitkisinin güçlü kökleri bulunmaktadır. Kurak ve yarı kurak bölgelerde de yayılış gösterebilmektedir. Bozkır ikliminin başlıca bitkileri arasında keven bitkisi de yer almaktadır.

 

Keven Kekik Balı Nasıl Oluşur?

Keven kekik balı, keven ve kekik bitkilerinin olduğu bölgelerde, arıların bu bitkilerden nektar toplaması ile oluşmaktadır. Keven kekik balı, kendine has ferah kokusu ve keskin tadıyla ayrışan monofloral bal türlerine yakın bir yapıdadır. Keven ve kekik bitkilerinin Türkiye’deki çoğu iklimde yetişebilmesi sayesinde keven kekik balı elde edilebilmektedir. Keven ve kekik bitkilerinin çiçeklendiği dönemlerde arılar, bu bitkilerden nektar toplayarak arı kovanlarında keven kekik balı elde ederler. Keven bitkilerinin nektarlı olanlarının çiçekleri, nektar bulunmayan keven bitkilerine göre daha cezbedicidir. Arılar da keven kekik balı için bu nektarlı ve gösterişli olan keven bitkilerinin çiçeklerini tercih ederler. Monofloral bal türlerine yakın bir yapıya sahip olan keven kekik balı, çok yıllık olan bu iki bitkinin nektarlarından elde edilmektedir.

 

Keven Kekik Balı Faydaları

Keven kekik balı faydaları hakkında birçok bilimsel ve klinik çalışma sonucunda elde edilen bulgular olsa da, Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği kapsamında keven kekik balı faydalarından bahsetmek mümkün değildir.

 

Arılar, Keven Kekik Balını Nasıl Elde Ederler?

Keven ve kekik bitkilerinin çiçeklerinin cezbedici kokusuyla kendinden geçen arılar, duydukları kokunun peşine düşer ve bitkinin etrafında dolaşırlar. Bitkinin çiçeğine konarlar ve üzerine kondukları bitkinin çiçeğinden aldıkları nektarı, kovana taşırlar. Toplayıcı arılar, getirdikleri nektarı işçi arılara verirler. Kovandaki işçi arılar, midelerindeki enzim içeren salgılarla karışan nektar bala dönüşür. Dönüşüm sağlanınca keven kekik balı, işçi arılar tarafından kovandaki bal peteklerine aktarılır.

İşte kokusu ve tadıyla enfes olan keven kekik balı oluşum süreci bu şekildedir.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
ShopPHP E-Ticaret | v4